Winners of ADAM entries and quiz answers


We are happy to announce the names of the 10 lucky winners who will receive two entries to the new Brussels Art & Design Atomium Museum (ADAM), which showcases 2,000 pieces
ranging from everyday objects to works of art via designer items (1960-2000).
Congratulations to the winners!

10/10 correct answers
Joaquin - Pamplona, Spain

9/10 correct answers
D - Milano, Italy
Robin - Hitchin, UK

8/10 correct answers
Anne - Brussels, Belgium
Heather - Hamburg, Germany
Raymond - Inverness, UK
Soren - Aalborg, Denmark

7/10 correct answers
George EC - Jurong, Singapore
Linda - Vejle, Denmark
Yeno - Budapest, Hungary



"Plastics Save Energy!" Quiz


PlasticsEurope launched an online quiz "Plastics Save Energy!" which tested your knowledge on how plastics can contribute to energy savings. The answers to the quiz have been published here below.

1. Using plastics in building in construction …
  • Saves energy
  • Reduces costs and enhances the quality of life
  • Helps protect the environment
ANSWER: ALL OPTIONS CORRECT.  Meeting ambitious targets on the energy efficiency of buildings would be difficult, if not impossible, without the solutions provided by plastics. The use of plastics in building and construction saves energy, reduces costs, enhances quality of life and helps to protect the environment at the same time. Plastics applications also tend to be easy to install and require minimal maintenance. As such very limited additional consumption over energy and resources is needed to ensure their continued functionality.

2. What is the number of plastic parts found in an average car?
  • 500
  • 1000
  • 2000
ANSWER: 2,000. The average modern car weighing 1,500 kg contains between 12-15% of plastic materials. This equates to over 2,000 plastic parts of all shapes and sizes; from lights and bumpers, to engine components, dashboards, headrests, switches, clips, panoramic roofs, seats, airbags and seat belts. So it’s no surprise that plastics are now the second most commonly used material in automobile manufacture.

3. What is the percentage of fuel consumption saved per 5 % reduction in the weight of a car body work?
  • 1%
  • 3%
  • 5%
ANSWER: 3%. Plastics help to make cars lighter, thus reducing fuel demand and greenhouse gas emissions. Reducing a modern car’s weight by 100 kg cuts fuel consumption by approximately 0.4 litres per 100 km and reduces CO2 emissions by around 10 g/km. 

4.  What are "the big three" plastic types that are used in building & construction?
  • Polyvinyl chloride (PVC)
  • Polyolefin (PO) (incl. Polypropylene (PP) and Polyethylene (PE))
  • Polystyrene (PS)
  • Polyurethane (PU)
ANSWER: ALL OPTIONS CORRECT. 1) Polyvinyl chloride (PVC) – used in pipes and in building products such as window frames, floor and wall coverings, swimming-pools, cable sheathing and roofing. 2) Polyolefins (PE + PP) are used to build pipes and other hardwearing products as well as to insulate cables. Polyester composites are used for beams and bridges stuctures as well as for exterior decoration. 3) Polystyrene (PS) – used in a variety of ways from insulation foams to bath and kitchen units. Polyurethane is used for isolation.

5. What is the percentage of total plastics consumption that goes into the B&C sector?
  • 6%
  • 11%
  • 21%
ANSWER: 21%.  Building & construction is the second largest market segment for plastics in Europe, after packaging, providing employment for hundreds of thousands of Europeans.

6. Where in a house can plastics play a role in reducing energy consumption and saving costs?
  • The roof
  • The heating system
  • The exterior façade
ANSWER: ALL OPTIONS CORRECT. Plastics can play a role in: roof insulation, ventilation system/heat recovery (plastic pipes), exterior façade (insulated with plastic materials), interior (insulated with plastic materials), triple-glazed plastic windows, cellar (insulated with plastic materials), heating system/heating pipes made from plastics or fuel cell.

7.  The use of plastic insulation materials enables significant long-term financial and energy savings.
  • Correct
  • Wrong
  • I do not know
ANSWER: Correct. Over its life time, plastic insulation saves more than 200 times the energy used in its manufacture.  Many plastics are very good insulators - whether it is to sheath the cabling in domestic appliances or the inner walls of buildings. Plastics insulation material are simple to install, highly durable and perform at the same high level over the whole life of the building.  Beyond its practical benefits, plastic insulation brings Europe closer to its goal of energy security by reducing its overall demand for energy. It does that by enabling renewable energy technologies but also by enhancing the insulation of newly built and old buildings. 

8. When using plastics as insulation materials, what is the percentage of additional energy savings compared to alternative insulation materials?
  • 6%
  • 16%
  • 26%
ANSWER: 16% | "The Impact of Plastics on Life Cycle Energy Consumption and Greenhouse Gas Emissions in Europe”, Report by Denkstatt GmbH (June 2010), p. 14.

9. In the Boeing 787 Dreamliner the amount of plastic parts is
  • 25%
  • 40%
  • 50%
ANSWER: 50%. Plastics helps to make planes lighter, therefore contributes to the reduction of CO2 emissions. Respectively, due to lighter planes the fuel consumption is reduced. Newest generation of planes like the Dreamliner consist of 50% of plastics.

10. Which of these contain large amounts of plastics?
  • Wind turbines rotor blades
  • Photovoltaïc panels
  • Fuel cell
ANSWER: ALL OPTIONS CORRECT. Thanks to these major contributions to the efficient production of renewable energy, plastics can help save 140 times and 340 times respectively, the emissions produced during their production. 



Did you know ?
  • Nowadays there are wearable plastics airbags protecting bicyclists, motorcycle racers and alpine skiers. © American Chemistry Council, Inc.
  •  
  •  
  •